Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Řeznické a uzenářské pochoutky / Trampské cigáro podle Pavla a Majky
« Poslední příspěvek od Pavel kdy Včera v 05:45:30 odpoledne »


Recept na trampské cigáro:


5 kg vepřového ořezu 80/20
1 kg vepřového laloku bez kůže
12 dkg kuchyňské soli
1 palička česneku
18 gr. mletého černého pepře
6 gr. mleté červené sladké papriky
6 gr. mletého kmínu
vývar dle potřeby (voda)

20 m kolagenových střívek (skopových) kalibr 17/19 mm
Vepřový výřez  pomelu na šajbě (desce)8. lalok na 5. Obojí posolím přiměřeně k váze masa a laloku. Dobře prohnětu a uložím do nádob, upěchuji a dám do lednice na 72 hodin.

Po této době obě suroviny vložím do větší nádoby, přidám veškeré koření i česnek, vývar a dlouhým hnětením vypracuji v lepivou hmotu. Kontrolu udělám tak, že ze směsi vypracuji malý kousek ve tvaru karbanátku, nalepím na dlaň a pokud maso drží na dlani více než 10 vteřin, je to známka, že maso je dobře prohněteno.

Takto vyrobenou směs nabíjím do střev na požadovanou délku a nechám do druhého dne v lednici. V den uzení  zavěsím při pokojové teplotě na tyčky a ponechám 2-3 hodiny oschnout.

Do předem vyhřáté udírny vložím tyčky s klobáskami a udržuji teplotu v rozmezí 60-70 °C. Topím směsí buku a olše po dobu 2 a půl hodiny, až získají zlatavou barvu.

Klobásky a vložím je do převařené vody ohřáté na 70-80°C po dobu 20- ti minut. Posléze je opláchnu v chladné vodě, zavěsím k oschnutí a vychlazení.




2
Řeznické a uzenářské pochoutky / Re:Plnění střívek
« Poslední příspěvek od Pavel kdy Včera v 02:24:49 odpoledne »
 :)
3
Soutěžní snímky z FB / Téma: Vše, co je v trojobalu nebo těstíčku
« Poslední příspěvek od Pavel kdy Včera v 02:19:30 odpoledne »
Soutěžící snímky:
4
Řeznické a uzenářské pochoutky / Plnění střívek
« Poslední příspěvek od Pavel kdy Listopad 11, 2019, 07:42:55 odpoledne »
5
Kuchyně u Romany / Sýrovo-žloutková polévka
« Poslední příspěvek od Romana kdy Listopad 11, 2019, 10:00:32 dopoledne »
Sýrovo-žloutková polévka

plátek másla
2 PL hladké mouky
sůl a pepř
1 l zeleninového vývar
250 ml smetany na šlehání
2 žloutky
100 g strouhaného sýra (např.gouda nebo jiný)
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji studeným vývarem a rozmícháme, aby se neudělaly hrudky. Provaříme. Přidáme sůl, pepř, nastrouhaný sýr, smetanu, ve které jsme rozmíchali žloutky. Nakonec přidáme ještě nasekanou pažitku.
6
Řeznické a uzenářské pochoutky / Re:Jitrnice a jelítko
« Poslední příspěvek od Romana kdy Listopad 11, 2019, 09:47:12 dopoledne »
Pavle, je vidět, že umíš. :)
7
Kuchyně u Romany / Kuřecí roláda
« Poslední příspěvek od Romana kdy Listopad 11, 2019, 09:46:21 dopoledne »
Kuřecí roláda

1 kuře
sůl
pepř
mletá uzená paprika
1 kuřecí prso
200 g šunky
3 lžíce kysané smetany
1 červená paprika
3 hrsti čerstvého baby špenátu
lžíce másla
cibule
4 stroužky česneku
snítka rozmarýnu
lžíce hladké mouky
vývar
Kuřecí prso a šunku rozmixujeme, pak přidáme kysanou smetanu, sůl, pepř a nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou papriku. Kuře vykostíme a plát položíme kůží dolů. Přes folii naklepeme. Osolíme a opepříme, poklademe spařeným špenátem a fáší z kuřecího prsa. Pevně stočíme a svážeme potravinářským provázkem. Osolíme , posypeme mletou uzenou paprikou a vložíme do pekáčku. Přidáme máslo, na větší kusy nakrájenou cibuli a překrojené stroužky česneku a snítku rozmarýnu. Upečeme doměkka. Roládu vyjmeme, výpek vysmahneme, trošku poprášíme hladkou moukou a promícháme, podlijeme trochou vývaru a provaříme.
8
Kuchyně u Romany / Tvarohová bábovka s vlašskými ořechy
« Poslední příspěvek od Romana kdy Listopad 11, 2019, 09:44:35 dopoledne »
Tvarohová bábovka s vlašskými ořechy

4 vejce ( oddělit žloutky od bílků )
200 g cukru
1 máslo nebo hera
1 tučný tvaroh v kostce
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
5 lžic mléka
kakao
hrst sekaných vlašských ořechů
Žloutky s máslem a cukrem ušleháme do pěny, přidáme tvaroh a šleháme, pak přidáváme po částech mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko, prošleháme a nakonec vmícháme sníh. Část těsta obarvíme kakaem . Do vymazané a moukou vysypané formy (silikonovou nemusíme vymazávat) střídavě vkládáme a stejnoměrně rozprostřeme kakaové a světlé těsto, každou vrstvu těsta posypeme sekanými ořechy. Bábovku vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 50 minut podle typu trouby.
9
Kuchyně u Romany / Čokoládové dortíčky s kokosem a marcipánem
« Poslední příspěvek od Romana kdy Listopad 11, 2019, 09:42:44 dopoledne »
Čokoládové dortíčky s kokosem a marcipánem

Těsto:
1,5 hrnku polohrubé mouky (hrnek 200 ml)
3/4 hrnku cukru
1 hrnek mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
1/4 hrnku oleje
2 lžíce kakaa
2 lžíce mletých ořechů
100 g strouhané mléčné čokolády
olej na vymazání pekáčku
kokos na vysypání pekáčku
Krém:
30 g hladké mouky
140 g + 30 g másla
200 ml mléka
100 g cukru
2 polévkové lžíce kakaa
Na dohotovení:
marmeláda
kokos
Na kuličky:
marcipán
čokoládová poleva

Vejce ušleháme s cukrem a postupně přidáváme ostatní přísady a prošleháme. Nalijeme do menšího vymazaného a kokosem vysypaného pekáčku, vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st.
Upečený korpus necháme vychladnout.
Krém:
Z mouky a 30 g másla uděláme jíšku, přidáme do ní mléko a uvaříme kaši. Necháme vychladnout.
Máslo s cukrem vyšleháme, přidáme vychladlou kaši, kakao a celý krém pořádně vyšleháme.
Vychladlý korpus vykrájíme kulatou formičkou, boky potřeme krémem a obalíme v kokosu. Po obvodu korpusu nastříkáme zdobícím sáčkem krém, doprostřed dáme lžičku marmelády a posadíme do ní kuličky z marcipánu obalené v čokoládě. Zákusky dáme do ledničky ztuhnout.
10
Řeznické a uzenářské pochoutky / Jitrnice a jelítko
« Poslední příspěvek od Pavel kdy Listopad 10, 2019, 09:01:07 odpoledne »
 :)
Stran: [1] 2 3 ... 10